2013-01-06

Lime- och chokladpaj


Den här pajen skapades utifrån vad som fanns hemma och utifrån två pajers bästa delar, dvs en kolapajs skal och en citronpajs fyllning, utbytt mot lime och choklad. Den blev kalasgod!

Ingredienser i pajdegen:
150 g rumstempererat smör
2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2 msk strösocker

1. Blanda smör, havregryn, vetemjöl och socker till en deg och tryck ut i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Se till att få ett jämnt pajskal, tjockare i botten än i kanten. Nagga med en gaffel och ställ kallt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna.



Ingredienser i fyllningen
2 ägg
1½ dl strösocker
1 lime (saft och skal)
75 g smör
100 g choklad

4. Vispa ägg och socker tills det blir sådär vitt.
5. Pressa och riv en lime och blanda ner i smeten.
6. Smält smöret och blanda ner i smeten. Häll smeten över pajdegen.
7. Hacka din favoritchoklad och häll ut chokladen över pajen.
8. Ställ in i ugnen på 225 grader 15-20 min. Kan behöva täcka med aluminiumfolie så att ytan inte blir bränd.
9. Servera med vaniljglass eller en gräddklick exempelvis.


Inga kommentarer: