2013-02-28

Glasering

I måndags åkte vi ut till keramikverkstan igen och glaserade alla våra alster. Här är min samling av saker, före glaseringen.


Clara petade i sina växtpinnar.


 Sofia visade upp sin burk.


Och hon tog bort glasyr från locket.


2013-02-27

Berättelsen om den stickade kjolen

I mars förra året spånade jag på en stickad kjol och gjorde en skiss på något som jag skulle vilja sticka. Detta är skissen som jag så fint skapade i ett ritprogram i datorn.


Första problemet uppstod redan när jag köpte garnet. Istället för aprikos och kolsvart blev det rosalila och gråsvart.


Jag räknade ut hur många maskor det skulle vara om jag ville göra x antal strukturer som skulle återkomma med jämna mellanrum. 192 maskor blev det. Jag använde mig av garnet Saga från Järbo garn.


Det blev ju riktigt snyggt.


Men jag gjorde något mycket avancerat efter ett tag. Istället för att sticka 4 räta maskor mellan flätorna, ville jag ha mosstickning så jag repade upp just bara där, vid alla såna här ställen i stickningen. Det tog tid kan jag lova.


Det var även när jag stickade på den här kjolen som jag införskaffade en sån här hjälpsticka.


Ja, sen fanns det ingen mer dokumentation från kjolarbetet efter mars 2012, utan först i oktober samma år tog jag fram kjolen igen och stickandet gick rätt långsamt fram.



 Det var egentligen först när jag inte hade något roligare att sticka på, som jag i februari nu tog fram och stickade likt en duracellkanin.


Det här är resultatet. Får se om jag har den som mamelucker eller som kjol. Den blev ju rätt så kort.



2013-02-26

Maps

Att skapa kartor över sitt eget liv låter som ett roligt projekt. Nu är bara frågan vad jag ska rita en karta över. Jag hittade kartorna på den här sidan och ger er här några smakprov.








Någons bostadskvarter


Ginger's Daily Walk

Så vad ska jag rita en karta över? Det finns mycket att välja på, så det kanske till och med blir flera. Får se när inspirationen har anlänt till mina händer.

2013-02-25

Berättelsen om den gröna halssnodden

Det är lite svårt att göra en spännande berättelse om något som är väldigt enkelt stickat. Enkelt, fast det tog tid och var framför allt inte så roligt, så nu är jag nöjd för jag är klar med den gröna halssnodden.

Det började i december 2011 med att jag stickade en resår som jag inte blev helt nöjd med.

Så jag stickade varannan, varannan, varannan...


Inte konstigt att jag sökte andra utmaningar istället. Ibland har jag plockat fram det bara för att det tar så mycket plats i stickkorgen.





Igår blev den äntligen klar, hemma hos Ester.






Den går att använda på olika sätt. Två varv runt halsen.


Ett varv runt halsen och ett varv om huvudet.


Eller i all enkelhet - Ett varv om halsen:









2013-02-24

Nytt i Wallinskayabutiken

Min väldigt minimala butik har fått in ett par nya vantar. Dessa turkosa tumvantar i mycket rejäl ull finns nu till salu. Titta in här för mer information. 



De här vantarna har jag sänkt priset på. Finns också under rubriken Till salu. 


2013-02-23

Allt garn tar slut

När jag låg där sjuk, i soffan, stickade och "tittade" på TV, fick jag syn på den här tampen. Det ljusgröna garnet tog slut, bara så där. Jag kollade i påsen jag hade allt garn till tröjan i. Där låg endast ett nystan av det mörkgröna. Jag fick panik! Det gick inte att fortsätta sticka på tröjan längre.

Sen hittade jag den här gamla stickningen som jag ledsnat på för att det blev så fult med romberna eller vad jag ska kalla det för. Jag bestämde mig för att det var det näst roligaste att sticka på just då. Och oj vad jag stickade. Jag stickade så att armarna gick ur led (nästan)... Jag stickade tills garnet tog slut. Nu återstår en grå mudd där uppe, eller om det blir nederkant, så är kjolen klar.

2013-02-22

Planer på den nya dinosaurietröjan

Jag ska göra en till sån här tröja och då passar jag på att sticka den på ett annat sätt, eftersom jag inte gillar att sticka samma grej två gånger. Den här tröjan är stickan nerifrån och upp med rundsticka. Jag vill sticka med rundsticka, men jag vill få till den där kragen så att den blir rund istället för fyrkantig. Nu får det räcka med fyrkantigt! Jag ska alltså lära mig att sticka uppifrån och ner istället. 

Jag ska kombinera den här beskrivningen med mönstret ovan. 

Originaltröjan ser ut så här:

Den formen blir bra. Då får jag sticka med tjockare garn också så går det snabbare och blir billigare.

2013-02-21

Stämplar

Efter att ha bokat en resa till Barcelona, insåg jag att mitt pass gick ut i oktober förra året. Det är alltid lite sorgligt att bli av med det gamla passet med tanke på vilka minnen alla stämplar innebär. Lite synd är det allt att man inte får stämplar i alla länder nu för tiden, då känns det som att man inte varit i så många länder. Mitt pass jag hade innan det här som går ut nu, var fyllt av stämplar från alla länder vi besökte under tågluff 2000 bland annat. Det rasslade till vid varenda gräns vi passerade. Nu är det här några reseminnen som jag inte kommer bli påmind om varje gång jag tar fram passet. Alltså jag gråter inte floder och är inte ett offer över detta, det är enbart ett i-landsproblem. Jag tycker att stämplarna är lite balla så jag bjuder på några.


Visum till Ryssland 2011.



En arabisk stämpel sitter alltid längst bak i passet.
Denna är från Marocko 2006.



Trekantig stämpel från Thailand 2011.



Visum till Indien 2009.



Stämpel i Bombay 2009.



Många stämplar från Turkiet, 2002 och 2003.

2013-02-20

Berättelsen om dinosaurietröjan

Jag ville sticka en tröja som skulle vara en kombination av råa T-rex och gulliga mönster. Jag frågade han som skulle fått den från början, vilka färger han gillade. Blått var det enda jag fick till svar. Min skiss såg ut så här:


Och så ville jag få in lite av den här känslan:


Min ritning av en T-rex.


Slutresultatet:


Den blev alldeles för liten för han som skulle få den från början, så hon som fick fågeltröjan ska få den här istället, eftersom den också blev för liten.

2013-02-19

Ringtröjan

Sist jag visade hur det gick med den här tröjan, var i januari. Nu när jag blivit klar med två andra tröjor, har jag varit så illa tvungen att fortsätta med den här, för jag har haft ett uppehåll, det ska medges. Jag tröttnade lite på den, men jag måste ju göra klart den och har börjat tycka om den igen, fast den kommer bli väldigt tight. Jag är inne på andra ärmen och har således snart bara oket kvar att göra. Det känns rätt bra, ja. 



2013-02-18

500 stickade tröjor

Vilken fantastisk video med stickade tröjor. Loes Veenstra har stickat 500 tröjor sedan 1955 och här är en hyllning till henne. Hittade videon här.


Nu vet jag vad jag sikta på: 500 stickade tröjor innan jag dör.

2013-02-17

Att sticka en tröja till ett barn

En lärdom jag dragit på mig under veckan är följande:
  • Att sticka en tröja till ett barn som växer i raketfart är riskfyllt.
  • Att sticka en tröja och hela tiden tänka att det kommer bli för litet, är korkat.
  • Att sticka en tröja till någon som jag inte kan mäta på är också riskfyllt.
  • Att sticka en tröja utan att följa någon som helst form av beskrivning är onödigt dumt.
  • Att sticka en tröja och tro att resårens mått ska bli som resten av tröjan är att inte tänka rätt.
Det här har hänt
Min systerdotter har fyllt år och fått sin tröja. Den var för liten.


När jag öppnade upp mina ögon och mätte den här tröjan med dinosaurierna, upptäckte jag att den skulle passa min systerdotter som en smäck, förhoppningsvis, så nu ska jag skicka över en bild och fråga vad min systerson egentligen tycker om den här, eftersom han skulle fått den från början. Han kanske inte alls vill ha en sådan tröja... Dessa bekymmer!


2013-02-16

Tredje dagen med keramik

I måndags var vi i keramikverkstan igen för att göra klart våra sista drejprojekt. Jag passade även på att dreja en knopp till ett lock som ska sitta på en burk.


Jag skulpterade rosor.


Detta är vad jag jobbade med i måndags.


Det här ska bli etiketter till ett framtida trädgårdsland. Det gäller att vara ute i god tid och förbereda sig på den här trädgården som jag förhoppningsvis kommer få trycka ner de här planteringsstickorna i framöver.


Nu ska detta brännas och om drygt en vecka ska vi tillbaka för att glasera.